Kedves Látogató!
A következő sorokban szeretnénk javaslatokat és útmutatót adni mindennapi teánk elkészítéséhez, hogy a tea fogyasztása mindenkinek örömelvezetét a megfelelő elkészítéssel tovább fokozhassuk.
Sokan kérdezik tőlünk, melyik és milyen a legjobb tea?
Mindenkinek más.
A teák élvezeti értékének megállapítása meglehetősen hálatlan feladat, mivel a tea minőségét sok minden befolyásolja:
- tea fajtája
- elkészítés módja
- adagolása
- áztatási ideje
- a felhasznált víz tulajdonságai és természetesen
- egyedi ízlés
Friss tealevelek

IGAZI tealevélből készül az IGAZI TEA.
A tealevelek tárolása aromazárral ellátott, lehetőleg napfényt át nem eresztő tárolóedényben történjen. Az elkészült teát frissen fogyasszuk, mert rövid élettartamú nedűről van szó. Ha 20-30 percnál tovább áll a tea, eredeti aromájának nagy részét elveszti. Ezért inkább kisebb adagokban öntsük le.
Friss víz

Magyarországon a vezetékes víz minősége általában jó, mégis a keménység tekintetében rosszul állunk. A legtöbb magyar csapvíz kemény, így nem igazán alkalmas jó minőségű teafőzet készítésére. De! A széles körben elterjedt hiedelem ellenére a kemény víz nem károsítja az egészséget! Sőt! A kémény vízben található több ásványi anyag pl.: kálcium, magnézium életfontosságú a szervezet számára, fokozott bevitele csak pozitív.
A vízkeménység merőszáma a víz sótartalmának (kálcium- és magnézium sók) mérésére szolgál.
Megkülönböztetünk:
- karbonátban gazdag kemény vizeket, melyet a kálcium-, a magnézium sók és a mészkő okoz és
- kemény, de nem karbonátos vizeket; a keménység okai itt a kénsavak és a halogén sók.
Amennyiben lágy, desztillált vagy nem-karbonátos kemény vizet használunk a tea készítéséhez, az eredmény világos és tiszta lesz. A karbonátos kemény vizek teája néhány perc alatt zavarossá válik, a teában található cseranyagok ugyanis reakcióba lépnek a kálciummal. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a nagyon kemény víz nem tesz jót a teának, minden minőségi tea a lágy vizet kedveli. Ebben az esetben használjunk víz filtert vagy forrásvizet. Ez utóbbi alkalmas ugyanis legjobban tea készítésére.
Az egyes teafajták másképpen reagálnak a víz keménységére. Az alábbi táblázatban elolvashatjuk, melyik tea milyen vízkeménységet visel el.

Víz keménysége |
Teafajták |
lágy |
Darjeeling, zöld teák, Oolong, Assam |
közepesen kemény |
Ceylon, Sikkim |
kemény |
Assam, Java, Ceylon |

Tea készítési módok
A tea sokféle ásványi anyagot tartalmaz. Ahhoz, hogy ezeket kinyerjük a levelekből, a víz segítségével egy növényi oldatot kell készítenünk. Így különböztetünk meg három elkészítési módot:
- Meleg áztatás/ forrázat/leöntés: a tealevelekre meleg/forró vizet öntünk, majd fajtától függően a leveleket 2-10 percig ázni hagyjuk. A végén a leöntést szűrjük.
- Főzet: a tealeveleket hideg vízbe helyezzük, és zárt főzőedényben felforraljuk. A főzés ideje a növény fajtájától függ.
- Hideg áztatás/ kivonat: a leveleket vagy gyümölcsdarabokat (lsd. csipkebogyó) hideg vízzel leöntjük, lefedve hűvös helyen (nem hűtőszekrényben!) tároljuk. Néhány esetben elegendő egy éjszaka az áztatásra, máskor több nap, vagy akár hetek szükségeltetnek.

Több teafajtát többször le lehet/le kell önteni. Kínában történelme folyamán alakult ki a zöld tea felöntéseinek hármas felosztása. Az első leöntést azonnal kiöntötték, ez csak a tea „mosására” szolgált, a másodikat és a következőket fogyasztottákl. A háromtól ötig terjedő felöntést tartották a legjobb minőségű teának. Bár a levelek fajtánként különbözőképpen „nyílnak ki”, akár többszöri meleg vízzel való leöntés is szükséges, hogy a tea „életre keljen”.
Teáskanna előmelegítése
Öntsön kevés forrásban lévő vizet a teáskannába, hogy az a friss tea befogadásához kellő hőmérsékletű legyen. A tea így hosszabb ideig meleg marad, és az áztatás alatt a hőmérséklet állandó lesz. A teáskannát mindig tiszta vízzel mossuk ki, ne használjunk mosogatószert, valamint semmiképpen ne tegyük mosogatógépbe!
Mennyi teát tegyünk bele?
A megfelelő mennyiség mindig ízlés dolga. Figyelem! A hosszabb áztatási idő azonban nem helyettesíti a kicsi adagot. Egy liter kellően aromás főzethez általánosságban 10 - 12 gr (4 - 5 teáskanál) tealevél szükséges, ami csészénként egy teáskanál levelet jelent.

Elérkeztünk a teakészítés lényegéhez; az áztatáson áll vagy bukik teánk élvezeti értéke! Hiába használunk kellően lágy vizet és minőségi leveleket a tea elkészítéséhez, ha túláztatjuk vagy túlfőzzük! Álljon itt egy egyszerűsített táblázat, amely tartalmazza az áztatáshoz szükséges hőfokot, időt és a lehetséges infúziók, felöntések számát. A minőségi tealeveleket ugyanis többször fel lehet/kell használni! Minden főzet más és más anyagokat old ki a levelekből, ezért kár lenne a további főzetek élvezetéről, jótékony hatásáról lemondani!
A Teanagyker.hu és a The China Tea Company ajánlásával
Teafajta |
Víz Hőmérséklet |
Áztatási Idő |
Felöntések száma |
Fehér tea |
65 - 70 °C |
1/2–2 perc |
3 |
Sárga tea |
70 - 75 °C |
1/2–2 perc |
3 |
Zöld tea |
70 - 80 °C |
1/2–2 perc |
4-6 |
Oolong tea |
80 - 85 °C |
1–10 perc |
4-6 |
Fekete tea |
70- 90 °C |
3–5 perc |
2-3 |
Pu-erh tea |
95 - 100 °C |
3-5 perc |
5-10 |
Gyógytea/herba |
99 °C |
3–10 perc |
|
Minél jobban ki tudnak nyílni, „kibontakozni” a levelek a kannában, annál tartalmasabbra és finomabbra fejlődik az aroma a teában. Ezért ajánlatos a minőségi fekete teafajták és zöld teák esetében a tradicionális teakészítési eljárás.
Ehhez két kannára és szűrőre van szükségünk. Az egyik teáskanna, például üvegből, a tealevelek áztatására, a másik kanna az elkészült tea felszolgálására, csészékbe való öntésére szolgál.

Ha gyorsan szeretnénk teánkhoz jutni, papírból készült filterthasználhatunk. Ez általában egy csésze tea elkészítésére alkalmas.
A pamut filterben a tea szépen kinyílik. Hátránya, hogy az aroma ízét a pamut könnyen beszívja, többszöri használat után már a tea ízét is befolyásolni tudja. Ezért gyakran szükséges kiáztatni, mosni (mosószerrel nem ajánlatos), vagy egyszerűen cserélni.
Fém teatojások és filterek használata csak módjával ajánlott, mivel a kis helyen a levelek szűkösen tudnak kinyílni, valamint a jó teafajták ízét befolyásolja a fémmel való hosszabb fizikai kapcsolat.

Ne fosszuk meg magunkat a vízben kibontakozó tealevelek látványától, pörgő táncuktól! Használjunk a tea leszűréséhez sűrű szövésű műanyag szűrőkanalat vagy pamut filterünket.
Most lássuk egyes teafajtánként az általunk ajánlott elkészítési módokat.

Fehér és zöld teák elkészítése
Eszközök: Porcelán vagy üveg teáskannát ajánljuk.
Víz: A lágy vízben a teák virágos aromája és illata jobban kifejlődik. Keményebb víz Kína északi
provinciáiból származó teákhoz alkalmas.
A zöld tea áztatása forrásról levett, majd visszahűtött vízzel történik. Így a levélben található
cseranyagok és vitaminok megmaradnak a teában.
Hőmérséklet:
- Értékes japán Sencha teák esetén 70°C –os vízzel, Gyokuro árnyékteák esetén 60°C –os vizet használjunk.
- Minőségi zöld teákat és fehér teát 80°C –os vízzel öntsük le.
- A 85°C - 90°C hőmérséklet ajánlott egyszerű zöld teáknak és lágyan fermentált teafajtáknak
Adagolás:
Egy liter vízhez szükséges teamennyisége kb. 8 - 12g.
Áztatási idő:
Sencha teák és fanyar zöld teák: 1-2 perc
Minőségi zöld teák és fehér teák: 2-5 perc
Leöntések száma:
Jó minőségű zöld teák esetén 2 - 6 (második, harmadik áztatás kevés koffeint tartalmaz)
Egyéb tudnivalók:
Sencha tea, Lu Ching és hasonló üdezöld teafajtákat fedő nélkül áztassuk
Fehér teát és alig fermentált leveleket lefedve szokás áztatni

Teakereskedésünk javaslata az elkészítéshez:
- Zöld tea készítése előtt az üveg kannát hideg vízzel könnyen kiöblítjük
- A forrásban lévő vizet beleöntjük a kannába, hogy elérje a kívánt hőmérsékletet
- A zöld leveleket a lehűtött vízbe dobjuk, alkalmasint röviden megkeverjük
- Az áztatási idő leteltével a leveleket felkeverjük, majd szűrőn keresztül a felszolgáló kannába öntjük
- A tealeveleket a második felöntéshez a szűrőből egy tetővel ellátott csészébe helyezzük
- A további felöntések esetén a víz mennyiségét mindig 1/3-dal csökkentjük, hogy a tartalmas íz megmaradjon

Kínában egész nap fogyasztják a zöld teát, ez túlzott koffein bevitelt jelentene a szervezetnek. Többek között ezt elkerülendő, az első áztatást kilöttyintik, csak a másodiktól fogyasztják a teát. Az egyszerű, kesernyés zöld teafajták esetén az íz így gyengébb lesz és elkerülhető az első főzet idegen illata.

Eszközök:
Adagolás:
Áztatási idő:

Az edényt áztatás előtt forró vízzel könnyedén mossuk körül, hogy kellő hőmérsékletet érje el
Jól kimért mennyiségű fekete teát beleöntjük a kannába
A lágy vagy filterezett 95°C –os vizet a levelekre öntjük
Tealeveleket áztatjuk
A pontos áztatási idő elteltével a főzetet könnyedén felkavarjuk, majd szűrés után felszolgáljuk

A jó Darjeeling tea elkészítése ugyanolyan érzékeny folyamat, mint az előállítása.
A tea-víz aránya, a víz minősége, víz hőmérséklete és az áztatási idő nagyban befolyásolja az optimális élvezeti értéket. Ajánlatos olyan teáskanna használata, amelyen nincs tea lerakódás, úgy nevezett tea patina.

A kannát lazán lefedjük.
A kannát lefedjük.

Eszközök: agyagkanna az ideális /Yixing agyag teáskanna/.
Yixing használatakor a hagyományos kínai teakészítési mód, Gongfu készítést alkalmazunk.
Amennyiben először használjuk az agyagkannát, érdemes először egy erős oolong leöntést készíteni, majd leveleivel együtt egész nap a kannában hagyni. Így a Yixing kanna beveszi a tea ízét, átjárja az agyag finom pórusait az olaj és az aroma, tea patina alakul ki az edényben, amely erősíti a oolong teák élvezeti értékét. Ha Yixing kannánkat oolong tea készítéséhez használtuk, érdemes ennél a teafajtánál maradni, hogy a "beavatott" eszköz ne vegye át más tea aromáját. Pu-Erh tea készítése után nem használható oolong leöntésére az eszköz. Amennyiben mégis használni szeretnénk, alapos, tiszta vízzel történő áztatást követően használható csak világos teák készítésére.
A tea patinát soha ne keféljük ki az edényből, az oolong kannát csak vízzel mossuk és csak oolong teák készítésére használjuk. A teákhoz, így az oolongokhoz is legjobb a természetes forrásvíz, mert ez a legmegfelelőbb összetételű és energetikájú víz.

- A teáskannát felöntés előtt forró vízzel jól melegítsük át, öblítsük ki
- Öntsünk egy liter 80°C-os vizet 10 -14 gr oolong levélre
- Jól záródő tető alatt 1,5 percig áztassuk, majd öntsük le
- A következő öntés fél perces legyen, a hamadiktól 2 perc, majd növeljük az áztatás időtartamát
- A jó minőségű oolongot akár ötször leönthetünk, élvezeti értéke leöntésenként nő; legjobb leöntésnek a harmadikat tartják

Pu-Erh tea elkészítése
Amennyiben nem gongfu módon, Yixing eszközt használva szeretnénk leönteni a Pu-Erht, álljon itt hozzá egy javaslat:
- A teáskannát felöntés előtt forró vízzel mindig jól öblítsük át
- A Pu-erh leveleket leöntés előtt „mossuk meg”
- Öntsünk egy liter 100°C-os vizet 10 - 14 gr Pu-Erh levélre
- 3 -5 percig áztassuk
- A jó minőségű Pu-erh teát többször, akár ötször, tízszer is leönthetjük

Rooibos elkészítése




Egy liter friss, éppen forrni készülő vizet 10 gr mate teára öntünk, 5-10 percig áztatjuk. A mate-t többször felönthetjük.

Egy liter forrásban lévő, lágy vizet 15 -20 gr gyümölcsteára öntünk, 3-10 percet áztatjuk. Minél hosszabb az áztatási idő, annál savanyúbb lesz a tea.