Kedves Látogató!
A következő sorokban szeretnénk javaslatokat és útmutatót adni mindennapi teánk elkészítéséhez, hogy a tea fogyasztása mindenkinek örömelvezetét a megfelelő elkészítéssel tovább fokozhassuk.
Sokan kérdezik tőlünk, melyik és milyen a legjobb tea?
Mindenkinek más.
A teák élvezeti értékének megállapítása meglehetősen hálatlan feladat, mivel a tea minőségét sok minden befolyásolja:
- tea fajtája
- elkészítés módja
- adagolása
- áztatási ideje
- a felhasznált víz tulajdonságai és természetesen
- egyedi ízlés
Friss tealevelek
IGAZI tealevélből készül az IGAZI TEA.
A tealevelek tárolása aromazárral ellátott, lehetőleg napfényt át nem eresztő tárolóedényben történjen. Az elkészült teát frissen fogyasszuk, mert rövid élettartamú nedűről van szó. Ha 20-30 percnál tovább áll a tea, eredeti aromájának nagy részét elveszti. Ezért inkább kisebb adagokban öntsük le.
Friss víz
A tea ízét meghatározóan befolyásolja a felhasznált víz minősége. Az angol királynő és a tea szakértők minden útjukra visznek vizet magukkal, hogy a fogyasztásnál az eredmény mindig ugyanaz legyen. A kínai Lu Yü a forrásvizet tartotta a teakészítéshez legmegfelelőbbnek. Persze nem vagyunk sem az angol királynő, se teaszakértők, nem visszük magunkkal az otthoni vizet, mégis érdemes végigolvasni néhány érdekességet a vízről.
Magyarországon a vezetékes víz minősége általában jó, mégis a keménység tekintetében rosszul állunk. A legtöbb magyar csapvíz kemény, így nem igazán alkalmas jó minőségű teafőzet készítésére. De! A széles körben elterjedt hiedelem ellenére a kemény víz nem károsítja az egészséget! Sőt! A kémény vízben található több ásványi anyag pl.: kálcium, magnézium életfontosságú a szervezet számára, fokozott bevitele csak pozitív.
A vízkeménység merőszáma a víz sótartalmának (kálcium- és magnézium sók) mérésére szolgál.
Megkülönböztetünk:
- karbonátban gazdag kemény vizeket, melyet a kálcium-, a magnézium sók és a mészkő okoz és
- kemény, de nem karbonátos vizeket; a keménység okai itt a kénsavak és a halogén sók.
Amennyiben lágy, desztillált vagy nem-karbonátos kemény vizet használunk a tea készítéséhez, az eredmény világos és tiszta lesz. A karbonátos kemény vizek teája néhány perc alatt zavarossá válik, a teában található cseranyagok ugyanis reakcióba lépnek a kálciummal. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a nagyon kemény víz nem tesz jót a teának, minden minőségi tea a lágy vizet kedveli. Ebben az esetben használjunk víz filtert vagy forrásvizet. Ez utóbbi alkalmas ugyanis legjobban tea készítésére.
Az egyes teafajták másképpen reagálnak a víz keménységére. Az alábbi táblázatban elolvashatjuk, melyik tea milyen vízkeménységet visel el.
Víz keménysége |
Teafajták |
lágy |
Darjeeling, zöld teák, Oolong, Assam |
közepesen kemény |
Ceylon, Sikkim |
kemény |
Assam, Java, Ceylon |
Mindenki jól ismeri a barnás színű tealerakódást a csészék és a kannák oldalán, melyet főleg száraz állapotában igen nehéz eltávolítani. Ez az úgy nevezett tea patina. Amennyiben szeretnénk ezt az edényről eltávolítani, először ajánlatos a felületet benedvesíteni, sóval beszórni és egy nedves kendővel letötölni. Ilyen módon karcolás nélkül eltávolítható a szineződés az eszközökről. Az oolong és Pu-Erh teák készítéséhez használt Yixing kannákat semmi esetre se „patinástalanítsuk”, ugyanis így csökkentjük az elkészítendő tea élvezeti értéké, ezeket az eszközöket csak öblítsük, ne használjunk mosogatószert.
Tea készítési módok
A tea sokféle ásványi anyagot tartalmaz. Ahhoz, hogy ezeket kinyerjük a levelekből, a víz segítségével egy növényi oldatot kell készítenünk. Így különböztetünk meg három elkészítési módot:
- Meleg áztatás/ forrázat/leöntés: a tealevelekre meleg/forró vizet öntünk, majd fajtától függően a leveleket 2-10 percig ázni hagyjuk. A végén a leöntést szűrjük.
- Főzet: a tealeveleket hideg vízbe helyezzük, és zárt főzőedényben felforraljuk. A főzés ideje a növény fajtájától függ.
- Hideg áztatás/ kivonat: a leveleket vagy gyümölcsdarabokat (lsd. csipkebogyó) hideg vízzel leöntjük, lefedve hűvös helyen (nem hűtőszekrényben!) tároljuk. Néhány esetben elegendő egy éjszaka az áztatásra, máskor több nap, vagy akár hetek szükségeltetnek.
A megfelelő hőmérséklet kiválasztása a teafajtától függ. Az oxidáció nélküli vagy kevés oxidáción végigment teák, mint például a zöld és fehér teák, alacsonyabb hőmérsékleten áznak, míg a hosszabb fermentálási idejű teák magasabb hőmérsékletű vizet igényelnek. A magas vízhőmérséklet a fermentált tealevelekben található komlex ízanyagok, fenol molekulák kivonásáhaoz szükséges. Megjegyzendő, hogy a forralás lecsökkenti a vízben található oldott oxigén mennyiségét.
Több teafajtát többször le lehet/le kell önteni. Kínában történelme folyamán alakult ki a zöld tea felöntéseinek hármas felosztása. Az első leöntést azonnal kiöntötték, ez csak a tea „mosására” szolgált, a másodikat és a következőket fogyasztottákl. A háromtól ötig terjedő felöntést tartották a legjobb minőségű teának. Bár a levelek fajtánként különbözőképpen „nyílnak ki”, akár többszöri meleg vízzel való leöntés is szükséges, hogy a tea „életre keljen”.
Teáskanna előmelegítése
Öntsön kevés forrásban lévő vizet a teáskannába, hogy az a friss tea befogadásához kellő hőmérsékletű legyen. A tea így hosszabb ideig meleg marad, és az áztatás alatt a hőmérséklet állandó lesz. A teáskannát mindig tiszta vízzel mossuk ki, ne használjunk mosogatószert, valamint semmiképpen ne tegyük mosogatógépbe!
Mennyi teát tegyünk bele?
A megfelelő mennyiség mindig ízlés dolga. Figyelem! A hosszabb áztatási idő azonban nem helyettesíti a kicsi adagot. Egy liter kellően aromás főzethez általánosságban 10 - 12 gr (4 - 5 teáskanál) tealevél szükséges, ami csészénként egy teáskanál levelet jelent.
Elérkeztünk a teakészítés lényegéhez; az áztatáson áll vagy bukik teánk élvezeti értéke! Hiába használunk kellően lágy vizet és minőségi leveleket a tea elkészítéséhez, ha túláztatjuk vagy túlfőzzük! Álljon itt egy egyszerűsített táblázat, amely tartalmazza az áztatáshoz szükséges hőfokot, időt és a lehetséges infúziók, felöntések számát. A minőségi tealeveleket ugyanis többször fel lehet/kell használni! Minden főzet más és más anyagokat old ki a levelekből, ezért kár lenne a további főzetek élvezetéről, jótékony hatásáról lemondani!
A Teanagyker.hu és a The China Tea Company ajánlásával
Teafajta |
Víz Hőmérséklet |
Áztatási Idő |
Felöntések száma |
Fehér tea |
65 - 70 °C |
1/2–2 perc |
3 |
Sárga tea |
70 - 75 °C |
1/2–2 perc |
3 |
Zöld tea |
70 - 80 °C |
1/2–2 perc |
4-6 |
Oolong tea |
80 - 85 °C |
1–10 perc |
4-6 |
Fekete tea |
70- 90 °C |
3–5 perc |
2-3 |
Pu-erh tea |
95 - 100 °C |
3-5 perc |
5-10 |
Gyógytea/herba |
99 °C |
3–10 perc |
|
Minél jobban ki tudnak nyílni, „kibontakozni” a levelek a kannában, annál tartalmasabbra és finomabbra fejlődik az aroma a teában. Ezért ajánlatos a minőségi fekete teafajták és zöld teák esetében a tradicionális teakészítési eljárás.
Ehhez két kannára és szűrőre van szükségünk. Az egyik teáskanna, például üvegből, a tealevelek áztatására, a másik kanna az elkészült tea felszolgálására, csészékbe való öntésére szolgál.
Szűrőfajták
Ha gyorsan szeretnénk teánkhoz jutni, papírból készült filterthasználhatunk. Ez általában egy csésze tea elkészítésére alkalmas.
A pamut filterben a tea szépen kinyílik. Hátránya, hogy az aroma ízét a pamut könnyen beszívja, többszöri használat után már a tea ízét is befolyásolni tudja. Ezért gyakran szükséges kiáztatni, mosni (mosószerrel nem ajánlatos), vagy egyszerűen cserélni.
Fém teatojások és filterek használata csak módjával ajánlott, mivel a kis helyen a levelek szűkösen tudnak kinyílni, valamint a jó teafajták ízét befolyásolja a fémmel való hosszabb fizikai kapcsolat.
Ne fosszuk meg magunkat a vízben kibontakozó tealevelek látványától, pörgő táncuktól! Használjunk a tea leszűréséhez sűrű szövésű műanyag szűrőkanalat vagy pamut filterünket.
Most lássuk egyes teafajtánként az általunk ajánlott elkészítési módokat.
Fehér és zöld teák elkészítése
Eszközök: Porcelán vagy üveg teáskannát ajánljuk.
Víz: A lágy vízben a teák virágos aromája és illata jobban kifejlődik. Keményebb víz Kína északi
provinciáiból származó teákhoz alkalmas.
A zöld tea áztatása forrásról levett, majd visszahűtött vízzel történik. Így a levélben található
cseranyagok és vitaminok megmaradnak a teában.
Hőmérséklet:
- Értékes japán Sencha teák esetén 70°C –os vízzel, Gyokuro árnyékteák esetén 60°C –os vizet használjunk.
- Minőségi zöld teákat és fehér teát 80°C –os vízzel öntsük le.
- A 85°C - 90°C hőmérséklet ajánlott egyszerű zöld teáknak és lágyan fermentált teafajtáknak
Adagolás:
Egy liter vízhez szükséges teamennyisége kb. 8 - 12g.
Áztatási idő:
Sencha teák és fanyar zöld teák: 1-2 perc
Minőségi zöld teák és fehér teák: 2-5 perc
Leöntések száma:
Jó minőségű zöld teák esetén 2 - 6 (második, harmadik áztatás kevés koffeint tartalmaz)
Egyéb tudnivalók:
Sencha tea, Lu Ching és hasonló üdezöld teafajtákat fedő nélkül áztassuk
Fehér teát és alig fermentált leveleket lefedve szokás áztatni
Teakereskedésünk javaslata az elkészítéshez:
- Zöld tea készítése előtt az üveg kannát hideg vízzel könnyen kiöblítjük
- A forrásban lévő vizet beleöntjük a kannába, hogy elérje a kívánt hőmérsékletet
- A zöld leveleket a lehűtött vízbe dobjuk, alkalmasint röviden megkeverjük
- Az áztatási idő leteltével a leveleket felkeverjük, majd szűrőn keresztül a felszolgáló kannába öntjük
- A tealeveleket a második felöntéshez a szűrőből egy tetővel ellátott csészébe helyezzük
- A további felöntések esetén a víz mennyiségét mindig 1/3-dal csökkentjük, hogy a tartalmas íz megmaradjon
Kínában egész nap fogyasztják a zöld teát, ez túlzott koffein bevitelt jelentene a szervezetnek. Többek között ezt elkerülendő, az első áztatást kilöttyintik, csak a másodiktól fogyasztják a teát. Az egyszerű, kesernyés zöld teafajták esetén az íz így gyengébb lesz és elkerülhető az első főzet idegen illata.
Eszközök:
Adagolás:
Áztatási idő:
Elkészítési javaslat:
Az edényt áztatás előtt forró vízzel könnyedén mossuk körül, hogy kellő hőmérsékletet érje el
Jól kimért mennyiségű fekete teát beleöntjük a kannába
A lágy vagy filterezett 95°C –os vizet a levelekre öntjük
Tealeveleket áztatjuk
A pontos áztatási idő elteltével a főzetet könnyedén felkavarjuk, majd szűrés után felszolgáljuk
Darjeeling Tea
A jó Darjeeling tea elkészítése ugyanolyan érzékeny folyamat, mint az előállítása.
A tea-víz aránya, a víz minősége, víz hőmérséklete és az áztatási idő nagyban befolyásolja az optimális élvezeti értéket. Ajánlatos olyan teáskanna használata, amelyen nincs tea lerakódás, úgy nevezett tea patina.
A kannát lazán lefedjük.
A kannát lefedjük.
Eszközök: agyagkanna az ideális /Yixing agyag teáskanna/.
Yixing használatakor a hagyományos kínai teakészítési mód, Gongfu készítést alkalmazunk.
Amennyiben először használjuk az agyagkannát, érdemes először egy erős oolong leöntést készíteni, majd leveleivel együtt egész nap a kannában hagyni. Így a Yixing kanna beveszi a tea ízét, átjárja az agyag finom pórusait az olaj és az aroma, tea patina alakul ki az edényben, amely erősíti a oolong teák élvezeti értékét. Ha Yixing kannánkat oolong tea készítéséhez használtuk, érdemes ennél a teafajtánál maradni, hogy a "beavatott" eszköz ne vegye át más tea aromáját. Pu-Erh tea készítése után nem használható oolong leöntésére az eszköz. Amennyiben mégis használni szeretnénk, alapos, tiszta vízzel történő áztatást követően használható csak világos teák készítésére.
A tea patinát soha ne keféljük ki az edényből, az oolong kannát csak vízzel mossuk és csak oolong teák készítésére használjuk. A teákhoz, így az oolongokhoz is legjobb a természetes forrásvíz, mert ez a legmegfelelőbb összetételű és energetikájú víz.
Elkészítési javaslat, ha nem áll rendelkezésre Yixing eszköz:
- A teáskannát felöntés előtt forró vízzel jól melegítsük át, öblítsük ki
- Öntsünk egy liter 80°C-os vizet 10 -14 gr oolong levélre
- Jól záródő tető alatt 1,5 percig áztassuk, majd öntsük le
- A következő öntés fél perces legyen, a hamadiktól 2 perc, majd növeljük az áztatás időtartamát
- A jó minőségű oolongot akár ötször leönthetünk, élvezeti értéke leöntésenként nő; legjobb leöntésnek a harmadikat tartják
Pu-Erh tea elkészítése
Amennyiben nem gongfu módon, Yixing eszközt használva szeretnénk leönteni a Pu-Erht, álljon itt hozzá egy javaslat:
- A teáskannát felöntés előtt forró vízzel mindig jól öblítsük át
- A Pu-erh leveleket leöntés előtt „mossuk meg”
- Öntsünk egy liter 100°C-os vizet 10 - 14 gr Pu-Erh levélre
- 3 -5 percig áztassuk
- A jó minőségű Pu-erh teát többször, akár ötször, tízszer is leönthetjük
Rooibos elkészítése
Ayurvéda teakeverék elkészítése
Lapacho elkészítése
Maté elkészítése
Egy liter friss, éppen forrni készülő vizet 10 gr mate teára öntünk, 5-10 percig áztatjuk. A mate-t többször felönthetjük.
Egy liter forrásban lévő, lágy vizet 15 -20 gr gyümölcsteára öntünk, 3-10 percet áztatjuk. Minél hosszabb az áztatási idő, annál savanyúbb lesz a tea.